Neo Tokyo van AKIRA

Neo Tokyo is een uitvinding van Katsuhiro Otomo, de befaamde auteur van het Japanse stripverhaal AKIRA. In deze fictie wordt aan het eind van de vorige eeuw in Tokyo een experiment uitgevoerd dat tot doel heeft om de 'kracht van de menselijke geest' te bevrijden. Dit experiment ontaardt echter in een catastrofe. Tokyo wordt vernietigd in de Derde Wereldoorlog die onvermijdelijk hierop volgt. Jaren later raakt Tetsuo, een van de leden van een motorbende, in problemen als hij in de straten van het Neo Tokyo verwikkeld raakt in een tweede poging van wetenschappers en militairen om het AKIRA-project uit te voeren. Daarmee start een nieuw episode die uiteindelijk leidt tot een herhaling van de eerste catastrofe: Neo Tokyo wordt net als het voormalige Tokyo weggevaagd door een kracht die de atoombom van Hiroshima ruim overtreft.

Het centrale deel van Neo Tokyo is het reusachtige kunstmatige eiland in de Baai van Tokyo, met uitlopers naar de kustzone. Het kaartbeeld is niet scherp, maar dat gebied moet toch zeker ruim 35 bij 40 kilometer meten. Dat is een slag groter dan het huidige centrale deel van Tokyo van ongeveer 30 bij 25 kilometer. Op de kaart van Otomo is dat voormalige Tokyo, linksboven het eiland, vaag en donker aangegeven. Nevels benemen het zicht op wegen en rivieren daaronder. Noordelijk wordt het nog donkerder. Degenen die het verhaal kennen, weten dat hier destijds de enorme kernexplosie heeft plaatsgevonden die het Tokyo zoals we dat vandaag kennen heeft weggeblazen.

Grijze en groene tinten weerspiegelen het stedelijk gebied dat voor een groot deel samenvalt met de huidige verstedelijking van Tokyo langs de baai. Op deze kaart van Neo Tokyo zijn dan ook om de baai met de klok mee de perifere steden van Metropool Tokyo af te lezen: Yokosuka, Yokohama, Kawasaki, en vervolgens voorbij het oude Tokyo steden zoals Ihikawa, Funabashi en Chiba. De scherpe waarnemer ziet zelfs dat de kunstmatige eilanden van het huidige Tokyo zijn verbonden of geïntegreerd met het reusachtige eiland van Neo Tokyo. Met enige moeite vallen te contouren te ontwaren van de huidige haven, van de landaanwinning voor de kust van Shinagawa en verder het artificiële eiland voor de luchthaven Haneda.

Bron:
Otomo Katsuhiro, AKIRA, volume 1. Dark Horse Comics, December 2000.

Type:
Duistere steden.

Copyright:
Otomo Katsuhiro / Dark Horse Comics

Deze aflevering verscheen ook in bewerkte vorm binnen de reeks ‘Plattegrond’ in de gedrukte versie van Blauwe Kamer (december 2009).
Zie ook de tweede aflevering over AKIRA ‘Tokyo gedetailleerd gruwelijk’ (juni 2021).

Brochure ...

Katsuhiro met zijn Akira heeft ons ook geïnspireerd om het Tokyo 'Scape project van de grond te tillen. Vanaf 2005 wordt hieraan gewerkt. Locaties in Tokyo zijn en worden onderzocht en gevisualiseerd op Manga-achtige wijze. Kijk hier verder: https://rvdb.favas.net/tokyoscape/TokyoScapeBrochure.pdf