Haagse stedelijkheid uitvergroot (deel 2)

In 1994 verschijnt de strip Haagse Harry van Marnix Rueb voor het eerst in boekvorm. Harry is een 'poëtisch proleet' die voluit zijn commentaar op de stad Den Haag ventileert en niet nalaat binnen 'het slagveld van de Haagse samenleving' te interveniëren. Eerder in deze reeks bespraken we al het eerste album (zie deel 1). Nu staan we stil bij enkele tekeningen die we jaren geleden van Marnix Rueb per fax opgestuurd kregen.

Ook in deze tekeningen is het overduidelijk: Haagse Harry trekt zijn eigen spoor door het gesegregeerde Den Haag. Daarbij schuwt hij niet om de gemeente onder druk te zetten. Zo stelt hij zich meer dan assertief op bij de voordeur van het projectbureau van Schilderswijk-Transvaal met zijn ontwerptekening voor ‘Harry’s Urban Villa’. Voor Harry is het meer dan vanzelfsprekend dat zijn villa in het kader van de stadsvernieuwing zal worden gebouwd. Hij wil alleen nog maar duidelijk maken dat er wel dubbelglas in moet.

Voortdurend heeft Harry het met de gemeente aan de stok. Het nieuwe stadshuis is hem een doorn in het oog. En dan blijkt de openbare ruimte rondom dit ‘ijspaleis’ (èspelès) een fontein te herbergen dat tot ergernis van Harry water omhoog spuit, waardoor hij het gevoel krijgt dat het nu van onderuit regent, juist nu het net gestopt is met de gewone regen van boven.

Vanuit zijn arme buurtje op het veen overschrijdt hij wederom de Haagse diagonaal en belandt via de rijke buurten op het zand uiteindelijk in het aloude dorp Scheveningen waar hij aan de haven de beroemdste viskraam met een bezoek vereert. En uiteraard ruzie schopt, omdat hij er van overtuigd is niet snel genoeg te worden geholpen.

Den Haag, in het bijzonder de stedelijke architectuur loopt als een rode draad door de avonturen van Harry heen. Het belang van de stad en zijn gebouwen wordt door tekenaar Rueb raak getroffen in ronde, soms hilarische uithalen. Zijn klare lijnen zijn vooral vrolijke lijnen zodat we Harry zich vol humor door zijn stad heen kunnen zien buitelen. En dan staat hij stil en maakt zich opnieuw kwaad over de in zijn ogen misplaatste architectuur van het destijds net geopende Haagse stadhuis (medio jaren 90). De ijzige lijnvoering van de Amerikaanse architect Richard Meier kon duidelijk niet op zijn waardering rekenen, juist omdat Harry heel veel van zijn mooie stad achter de duinen houdt, ondanks zijn onophoudelijke gekanker.

Bron:
Marnix Rueb, Tekeningen per fax opgestuurd. Den Haag, Marnix Rueb, 1996.

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Marnix Rueb.

Zie ook deel 1 van Haagse stedelijkheid uitvergroot.

Marnix is 23 oktober 2014 overleden. We kenden hem al vanaf de middelbare school in Den Haag (Eerste VCL) waar hij furore maakte met zijn grappige tekeningen.
Jaren geleden gaf hij 'Op dat moment in Parijs ...' reeds toestemming om zijn stripbeelden te gebruiken. In de brief hieronder spreekt hij de hoop uit dat er ‘herkenbare Haagse stadsgedeelten’ bijzitten in zijn naar ons opgestuurde serie tekeningen.