Haagse stedelijkheid uitvergroot (deel 1)In 1994 verschijnt de strip Haagse Harry van Marnix Rueb voor het eerst in boekvorm. Harry is een 'poëtisch proleet' die voluit zijn commentaar op de stad Den Haag ventileert en niet nalaat binnen 'het slagveld van de Haagse samenleving' te interveniëren.
Haagse Harry trekt zijn eigen spoor door het gesegregeerde Den Haag. Er loopt een diagonaal door de stad, die het 'zand' (de Haagse Hofstad) en het 'veen' (de woonplaats van Hagenees Harry) van elkaar scheidt. Dit profiel van de stad Den Haag wordt schitterend weerspiegelt als Harry in zijn buurt tegen de achtergrond van 19de eeuwse woonhuizen zit te vissen aan een smerige gracht en zijn vangst wordt verorberd door een reiger, geen gewone reiger, maar Harry's interpretatie van de gestileerde ooievaar: het aloude, maar begin jaren 90 opnieuw 'verhuisstijlde' symbool voor het nette, bestuurlijke Den Haag
.

De diagonaal in Den Haag wordt ook zichtbaar als Harry aan de Hofvijver tegenover het complex van de Tweede Kamer dreigt aan te wijzen waar hij woont, en later aan de andere kant van de sociaal-ruimtelijke scheidslijn avonturen beleeft in en rond het voetbalstadion van ADO/FC-Den Haag.
In de strip wordt die diagonaal doorbroken op het moment dat Harry per Haagse tram (lijn 11) het strand bezoekt. Op het strand en bij de Pier is niet iedereen gelijk, maar wel aanwezig. De strip biedt een uitvergroting van de Haagse stedelijke werkelijkheid. Harry's oude woonbuurt, het Binnenhof, het ADO-stadion, het Strand en de Schevenings Pier vormen referentiepunten binnen deze werkelijkheid. Harry zelf vertegenwoordigt de sociale dimensie van Den Haag. Daardoor wordt één ding zeker duidelijk: Harry houdt van zijn mooie stad achter de duinen, ondanks zijn onophoudelijke gekanker.

Bron:
Marnix Rueb, Haagse Harry (1). Den Haag, Doen Promoties/Marnix Rueb, 1994.

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Marnix Rueb.

Zie ook deel 2 van Haagse stedelijkheid uitvergroot.

Marnix is 23 oktober 2014 overleden. We kenden hem al vanaf de middelbare school in Den Haag (Eerste VCL) waar hij furore maakte met zijn grappige tekeningen.
Jaren geleden gaf hij 'Op dat moment in Parijs ...' reeds toestemming om zijn stripbeelden te gebruiken. Onderstaande tekening stuurde hij ons om dit luister bij te zetten.