Londen als plechtstatig decor

“Londen, 24 april 1949. Na een stortbui ’s morgens vrolijk een bleek lentezonnetje Piccadilly Circus op …” Zo begint de strip-thriller 'Rendez-Vous in Sevenoaks'. De auteurs van dit spannende verhaal - tekenaar Floc'h en tekstschrijver Rivière - situeren hun verhaal in het naoorlogse Londen. Hun hoofdfiguur, George Croft, een journalist en schrijver van griezelverhalen, beleeft er zijn avontuur, zijn laatste wel te verstaan...

Het Londen van Croft vormt een sublieme achtergrond. Tekenaar Floc'h voert de Britse hoofdstad op als een hyper-realistisch decor. Hij maakt daarbij gebruik van de 'klare lijn', dat wil zeggen de tekenstijl die we kennen van Hergé met zijn creatie 'Kuifje' (of 'Tin Tin', overeenkomstige de oorspronkelijke Franstalige versie). Dat decor en het enigszins bizarre verhaal roepen uiteindelijke een beklemmende sfeer op: "een theater van de waanzin", zoals de auteurs het uitdrukken.

Floc'h en Rivière hebben een verhaal samengesteld op basis van een uitgebreide documentatie van Londen. Ze creëren een beeld van deze stad dat geheel beantwoordt aan het gangbare imago: het officiële Londen is enigszins stijf en plechtstatig.
Ondanks dat George Croft zich beweegt in een griezelverhaal verblijft hij toch voornamelijk op de nette en bekende plaatsen. Niet voor niets opent op het verhaal op Piccadilly Circus in zien we op de achtergrond Regent Street. Verder in verhaal duikt Croft telkens op in typisch Londense situaties zoals de squares en de parken.
Als onze journalist en schrijver van griezelverhalen uiteindelijk wordt vermoord, dan gebeurt dat niet in Londen zelf, maar enkele kilometers daarbuiten, in het groen van Sevenoaks. Het was blijkbaar niet mogelijk om de als een volwassen Kuifje ogende hoofdfiguur voor het plechtstatige decor van Londen om te brengen.

Bron:
Rendez-Vous in Sevenoaks. Panda 1980.

Type:
Realistische architectuur

Copyright:
Floc'h, Rivière (1977), Panda (1980)

Floc'h is het pseudonym van de Franse tekenaar Jean-Claude Flochis die voor dit stripverhaal samenwerkte met tekstschrijver François Rivière. Het album verschijnt in 1977 in Frankrijk. De hier gebruikte Nederlandse vertaling is uitgebracht in 1980 door Panda, een kleine Haagse uitgeverij die vooral bekend staat door de prachtige uitgaves van de klassieke Bommelstrip.