Brussel is Brüsel, Brussels en Bruxelles

'De Duistere Steden', een serie strips van tekenaar François Schuiten en scenarist Benoît Peeters over moderne metropolen, metropolen die tegelijkertijd onwerkelijk en reëel - om niet zeggen surreëel - overkomen. Brüsel is de hoofdstad van deze duistere steden. Tussen Brüsel en de stad Brussel bestaan 'verwarrende overeenkomsten', schrijft Peeters.
De strip Brüsel vertelt het verhaal van Constant, uitvinder van onvergankelijke, plastic planten en geïnteresseerd in 'fantastische uitvindingen die ons voort doen schieten op de weg der vooruitgang'. Het Brüsel van Constant moderniseert zich pijlsnel, maar blijkt allerminst onvergankelijk. Uiteindelijk verlaat Constant zijn, in het water wegzakkende stad.

Brüsel is ook het verhaal van projectontwikkelaar De Vrouw die de bestuurders van de stad om zijn vingers wint en vanuit zijn luchtschip de ontmanteling en megalomane herbouw van de stad regisseert. De modernisering van Brüsel loopt echter uit op een fiasco. De burgemeester overlijdt, De Vrouw verdwijnt, de ondergrond van Brüsel blijkt een spons; half afgebouwd gaat de stad ten onder in het water.

En Brüsel is ook Brussel, of Bruxelles. De stad die al sinds midden vorige eeuw de vorm heeft van een bouwput. De stad ook waar het door de obscure architect Joseph Poelaert ontworpen Paleis van Justitie arrogant boven de volkswijk de Marollen uittorent. De stad die zich eerst heeft gespiegeld aan Parijs (doorbraken) en later aan New York (wolkenkrabbers). De stad waar het architectonisch erfgoed van Victor Horta is verkwanseld, waar 'verbrusseling' synoniem is van systematische sloop.
Maar ondanks ruim 200 jaar stedenbouw is Brussel ook de stad die, schrijft Peeters, 'we ondanks alles liefhebben'. 'Niettemin gaat uit deze warboel, deze architectonische flaters, deze verstrengeling van misvattingen een heel eigen charme uit.' Ook nu nog zou Brel over Brüsel kunnen zingen, of over Brussel, over Bruxelles bruxellait.

Bron:
François Schuiten en Benoît Peeters, Brüsel. De Duisteren steden. Parijs/Brussel, Casterman 1992.

Type:
Duistere steden.

Copyright:
Schuiten en Peeters / Casterman.

Het werk van Schuiten en Peeters is uiteraard inspiratie geweest voor onze type-aanduiding ‘Duistere steden’. Al in oktober 1997 werden zij bereid gevonden om aan ons strip-project (het huidige Op dat moment, in Parijs) mee te werken. De eerste aflevering in Blauwe Kamer (december 1997) ging over Brussel – nu opnieuw hier door ons gepubliceerd. De derde en voorlopig laatste aflevering zal gaan over hun stripverhaal Urbicande.