Tokyo stedelijk landschap

Strips openbaren stedelijk landschappen, zoals ze zijn en zoals ze worden waargenomen. Strips onthullen de realiteit van steden, van waarnemingen van alledaags stedelijk bestaan. Strips constitueren waargenomen realiteiten. Ze staan ons toe om stedelijk leven te vatten, te begrijpen. Om stedelijk smaak te proeven en stedelijke geluiden en vibraties voor te stellen.



In zijn project 'Stedelijk Landschap' verkent Rob van der Bijl de analytische kracht van strips. Dit is geen goed geplande, 'top-down' benadering, noch een wetenschappelijke oefening. Maar het is een 'bottom-up', opportunistisch gebruik van strips als heuristiek gereedschap, waarmee stedelijke landschappen op creatieve wijze kunnen worden verkend.



Tokyo vormt het eerste onderzoeksthema van het project. Deze stad is een waar stedelijk laboratorium. Tokyo is een smeltkroes van stedelijke landschappen, en wereldhoofdstad van strips en 'manga'.

Bron:
RVDB Urban Planning (Amsterdam, mei 2005).

Type:
1. Realistische architectuur - 2. Duistere steden.

Copyright:
Rob van der Bijl / Favas.net (Amsterdam, 2005-2020).

Brochure...

Inmiddels is het project vergevorderd, met onder meer tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Download de brochure hier… (Tokyo ‘Scape 2020).

Animations ...

Zie ook de projectwebsite rvdb.favas.net/tokyoscape