New York Noir

De strips, of beter gezegd de 'comics noir' van de Amerikaanse tekenaar Will Eisner verschijnen voor het eerst in de jaren veertig. Befaamd inmiddels is de 'Spirit': de hoofdfiguur uit de gelijknamige strip, die voor het eerst verscheen in de zondagsbladen.
Spirit is een 'crime fighter', maar anders dan zijn collega's als Superman en Batman is hij in en in menselijk. Dat geldt trouwens voor alle figuren die Eisner in zijn werk introduceert. De 'comics noir' bieden een uitstekend raamwerk voor het opvoeren van menselijke passie en hebzucht, humor en fantasie, en niet te vergeten: lichte en donkere stedelijke situaties.

Het New York van Eisner wordt niet gevormd door de verzameling statige wolkenkrabbers op Manhattan. Integendeel, New York volgens Eisner staat met name voor de niet-toeristische wijken. De sfeer uit de comics noir is vooral te vinden in Brooklyn en Queens, en natuurlijk in de Bronx.
De Bronx en vergelijkbare wijken zijn gebouwd in de jaren twintig om huisvesting te bieden aan de golf van Europese immigranten die New York vlak na de Eerste Wereldoorlog overspoelde. Ergens daar, in het uitgestrekte verstedelijkte gebied ten noorden van Manhatten is de locatie van Eisner's verhaal gesitueerd: 55 Dropsie Avenue, niet ver van de troosteloze 'elevated'.
Ten opzichte van zijn Spirit-strip neemt Eisner in zijn verhalen over de Bronx nog meer afstand van de fysieke, stedelijke werkelijkheid. De menselijke figuren zijn nauwelijks natuurgetrouw en het stadsbeeld is overwegend impressionistisch. De regen vertoont een onnatuurlijke overvloed en de woongebouwen vormen een beklemmend decor. Dit stadsbeeld verwordt tot een droombeeld, gematerialiseerd in sepia-bruine pentekeningen die vertellen over de treurige geschiedenis van Joodse immigranten en andere niet-benijdenswaardige inwoners van het New Yorkse 'Bronx-land'.

Bron:
Will Eisner, A contract with God. Northampton, Massachusetts 1995

Type:
Duistere steden

Copyright:
Eisner