Neo-Uruk, een verbeelde stad

De eerste grote stad ter wereld was Uruk. Tussen het vierde en het derde millennium v.Chr. kwam Uruk tot grote bloei, mede door zijn strategische ligging in het toenmalige Mesopotamië aan de zuidelijke punt van de ‘vruchtbare halve maan’, tussen de befaamde rivieren Tigris en Eufraat. Maar ook succesvolle steden bestaan niet eeuwig. Vijfduizend jaar later, in de 19de eeuw worden de restanten van Uruk voor het eerst verkend (maar nog niet blootgelegd, dat gebeurde pas in 1913). En nu begint het verhaal over Neo-Uruk, een verbeelde stad gesitueerd op en rond de archeologische locatie van de oude stad. Neo-Uruk als een project in een mogelijk verre toekomst
.



De plattegrond toont de hoofdlijnen het futuristisch stadsplan. Neo-Uruk ligt in het huidige Irak aan een verlaten kanaal naar de Eufraat. Dat is ook de plaats waar ooit het oude Uruk ontstond. Maar anders dan deze historische voorganger strekt Neo-Uruk zich vooral in westelijke richting uit. De archeologisch geconserveerde bouwwerken worden gevierd binnen een cirkelvormig marsveld.

Neo-Uruk telt vele centra. In een dronevlucht wordt een van deze centra gespot, ergens aan de rand van de stad. Het archeologische marsveld ligt vermoedelijk nog kilometers ver weg.

Oostelijk voorbij de stad As-Samawah aan de Eufraat doemt het silhouet op van Neo-Uruk. Dan is het niet ver meer om de verbeelde stad als een reusachtige machine uit het woestijnstof te kunnen zien oprijzen.

Onze drone gaat op verkenning en spot als snel een reusachtig gebouw. Het stedelijk avontuur kan beginnen. Wordt vervolgd …

Bron:
RVDB Urban Planning (Amsterdam, december 2024).

Type:
Duistere steden.

Copyright:
Rob van der Bijl / Favas.net (Amsterdam, 2024).

Technische noot
De onderlegger voor het kaartbeeld is ontleend aan NASA data (2007/2013). De uitsnede beslaat een gebied van 14,4 x 15,9 km en bevindt zich op 31,3 graden noorderbreedte – 45,6 graden oosterlengte.