Amsterdam van Franka lacht

Amsterdam van Franka is geen neutrale achtergrond. Waar andere tekenaars de stad opvoeren als hyper-realistisch, maar tegelijkertijd weinigzeggend decor, daar neemt Henk Kuijpers - de tekenaar en schepper van Franka - bewust afstand van het werkelijke Leidseplein. De plek waar Franka woont en werkt is herkenbaar, maar ook denkbeeldig. "Dit soort stadsgezichten zijn 'faction': feitelijke gegevens en sfeerverwante fictie gemixt tot een 'echt' aandoende 'vervalsing'", licht Kuijpers toe.

Op basis van een (zeer uitgebreide) documentatie assembleert Kuijpers een beeld van stedelijkheid waarin Amsterdam verschijnt als een soms gevaarlijke, maar toch vooral gezellige stad. Franka ontmoet duistere lieden in donkere straatjes in de Jordaan of bij het Spoor, maar vertoont zich nog veel vaker in de bruisende openbare ruimte, die alle elementen weerspiegelt van het Leidse-, het Rembrandtsplein en de Grachtengordel.

Alhoewel veel van Franka's avonturen zich buiten Amsterdam afspelen, bepaalt deze stad ontegenzeggelijk de sfeer van de strip. Veel verhalen beginnen en/of eindigen er. Franka trotseert dan met een brede lach het natte Hollandse weer, tegen de achtergrond van de evenzeer Hollandse stad met haar glimmende gevels. Amsterdam van Franka huilt niet, maar lacht.

Bron:
Henk Kuijpers, Gangsterfilm (Franka 10) / De vlucht van de Atlantis (Franka 11) / De Blauwe Venus (Franka 12). Heemstede, Big Balloon 1992/1993/1994.

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Henk Kuijpers (1992-1994).

Deze aflevering verscheen eerder in Blauwe Kamer onder de titel Amsterdam - Het Groter(Amster)dam van Franka lacht (november 1997). Henk Kuijpers was een van de eerste Nederlandse striptekenaars die zijn toestemming aan Op dat moment, in Parijs gaf om zijn afbeeldingen te gebruiken. Zijn fantastische Franka-reeks is ook het onderwerp geweest van een eerdere aflevering Parijs gevaarlijk en flamboyant ...