Oprukkend monstergebouw in Tokyo (deel 1)



In de wijk Okubo, in het stadsdeel Shinjuku van Tokyo, staat een gebouw in de vorm van een stedelijk slagschip (Gunkan). Het is ontworpen door de befaamde en controversiële architect Yoji Watanabe (1923-1983). Het hoge, in 1970 gerealiseerde gebouw bestaat uit 150 geprefabriceerde, in plaatstaal uitgevoerde capsules. Het complex oogt inderdaad als een slagschip waarmee de architect ons zijn vorige loopbaan als een officier in de Keizerlijke Marine toont.



In dit manga verhaal ontpopt Watanabe’s gebouw zich als een monster. Als een stedelijke machine leek het geland in Tokyo. Het was net alsof de gebouwen in Okubo begonnen te krimpen. Een eentonig geluid vulde de lucht, als diep gefluister: “Tokyo” *). De mensen in Okubo konden dit wezen niet begrijpen.



De kleine jongen begreep er al helemaal niets van. Hij was bang en keek met afgrijzen naar het groenige metalen monster dat zich nu verder opdrong binnen het stedelijk landschap van Okubo. “F*ck!” Tot ver in Shinjuku werd het brute slagschipgebouw nu zichtbaar.



De jongen zette het op een lopen. De lucht kleurde dieprood en het monsterlijke geluid zwol aan: “Tokyo” *). En nog sneller maakte hij zich uit de voeten. Niet voor niets schreef Yoji Watanabe: "Ik ben niet geïnteresseerd in architectuur zonder ongecompliceerde creativiteit en het humeur om de strijd aan te gaan met het universum."

*)

Bron:
RVDB Urban Planning (Amsterdam, juni 2020).

Type:
Duistere steden.

Copyright:
Rob van der Bijl / Favas.net (Amsterdam, 2005-2020).

Zie verder deel 2.

Brochure...

De hier getoonde afbeeldingen (inclusief teksten) maken deel uit van het manga-project ‘Tokyo ‘Scape’ en de bijbehorende manga ‘Tokyo Dreams. The story of megalomaniac megastructures’. Inmiddels is het project vergevorderd, met onder meer tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Download de brochure (Tokyo ‘Scape 2020): https://rvdb.favas.net/tokyoscape/TokyoScapeBrochure.pdf

Animations ...

Zie ook de projectwebsite https://rvdb.favas.net/tokyoscape/