Adembenemend gewoon landschap van Holland

Vanaf 1981 wordt Sjef van Oekel, de Televisie-creatie van Wim T.Schippers, door Theo van den Boogaard omgezet naar stripfiguur. Net als op TV is van Oekel in de strip gebruikt om de Nederlandse samenleving tegelijkertijd chaotisch en trefzeker te analyseren. Van den Boogaard ondersteunt deze analyse met rake beelden van het Hollandse landschap.

Dat landschap is niet groots. Het kent noch peilloze dieptes, noch ontzagwekkende hoogtes. Het is plat, maar er zijn geen eindeloze woestijnen; het is niet groot maar klein. Het is Hollands: aangeharkt, vaak truttig, soms aanleiding gevend tot een glimlach. Het is bij uitstek het landschap van Sjef van Oekel.

Van den Boogaard en Schippers voelen het Hollandse landschap heel goed aan. Het landschap in hun strip is in de eerste plaats decors voor de avonturen van hun anti-held, maar daarnaast verraadt het een ongenadige kijk op Nederland. Tussen de capriolen van Sjef door ontwaart de kijker/lezer een landschap van een adembenemende gewoonheid.

Sjef struikelt over prikkeldraad. Hij doorkruist landschap waarin lollige gele treintjes voortboemelen langs mals gras, gezonde koeien, oud-Hollandse huisjes en verkeersveilige AHOBS. Van Oekel wordt in dit landschap gadegeslagen door inwoners die zijn kijk op de wereld en ook zijn tempo nauwelijks kunnen volgen.

Sjef houdt niet van natuur, bossen zijn niet aan hem besteed. Hij komt pas goed tot zijn recht in de Hollandse wolkenlucht, vanwaar hij uit grote hoogte het leven relativeert. Het landschap beneden lijkt hij niet echt indrukwekkend te vinden, maar toch vliegt Sjef gewoon verder totdat de tank leeg is.

Bron:
Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers, Sjef van Oekel zoekt het hogerop. Big Balloon, 1992 (oorspronkelijk: 1983).

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Theo van den Boogaard & Wim T. Schippers / Big Balloon (1983)

Eerder verscheen deze aflevering met toestemming van onze gevierde tekenaar Theo van den Boogaard in Blauwe Kamer van februari 1998.