Parijs vet getekend

De onnavolgbare figuur Fred Fallo van de Nederlandse tekenaar Willem wordt hier door zijn collega-tekenaar Swarte neergezet als een tragikomische Parijse misdadiger. De hoofdstad vormt een in rake lijnen getekend decor voor een hilarisch verhaal dat aanvangt in, en te midden van de Haussmanniaanse woongebouwen, avenues en straten. Het is begin jaren 50 van de vorige eeuw; Ella Fitzgerald klinkt uit de radio: “Into each life some rain must fall …”.

In dit avontuur wordt Fallo verrast door een pupil-boef die zich onder het bed heeft verschanst, juist wanneer Fallo de liefde bedrijft met zijn vriendin. Hij probeert nog de knaap op te voeden in het criminele vak, maar belandt zelf uiteindelijk in de New Yorkse maffia. Ten slotte, keert hij gedesillusioneerd terug naar Parijs. Wanneer hij een (gestolen) ring met robijn aan zijn vriendin wil schenken blijkt ze reeds in bed gedoken met zijn pupil.

Parijs speelt als locatie voor de start van het verhaal een hoofdrol, met name als Fallo in de bar ‘Chez Le Putois’ (zoiets als het Bunzing Café) wordt geconfronteerd met de drugscrimineel Sam Skunk die hem zal meetronen naar New York om zoveel mogelijk lieden verslaafd aan de naald te krijgen. Maar zo ver is het nog niet in deze scene binnen een soort van Art Deco interieur.

Nog één keer figureert het vet getekende Parijs als decor, wanneer onze anti-held Fred Fallo vertwijfeld heeft plaats genomen op het balkon en naar de ring met de robijn staart. Zijn vriendin bedriegt hem in de kamer aan het balkon. “Into each life some rain must fall, but too much has fallen in mine”, zingt Fitzgerald, terwijl op de achtergrond de onvermijdelijke Eiffeltoren prijkt.

Bron:
Joost Swarte & Willem, Enslaved by the needle. Real Free Press Foundation, 1980 (oorspronkelijke versie 1973).

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Joost Swarte (1973 … 1980).

De beeldcitaten zijn onder dankzegging overgenomen uit Joost Swarte’s album ‘Modern Art’ (Real Free Press Foundation, 1980). We hebben onze eigen, door Swarte gesigneerde versie gebruikt. Van deze de-lux editie zijn destijds 2000 exemplaren uitgegeven. Het door ons aangeschafte en hier gebruikte exemplaar is voorzien van het nummer 1316.