De NoordZuid door Amsterdam

In het verhaal over de geschiedenis van het Amsterdamse openbaar vervoer tekent Eric Heuvel op realistische wijze de stedelijke architectuur van de stad. De totstandkoming van het moderne Amsterdam kan amper worden begrepen zonder zich rekenschap te geven van de ontwikkeling van het openbaar vervoer dat door is gedrongen tot in elke uithoek van de stad en ieder belangrijk gebouw aandoet. Van Noord naar Zuid doorkruist hoofrolspeler Bennie Amsterdam. Hij moet de ov-wedstrijd winnen om zijn beoogde partner Carol voor zich te winnen.

De ov-wedstrijd kent in de familie van Carol al een lange geschiedenis. De eerste keer dat de wedstrijd werd gehouden was in 1900. We zien de Haarlemmerpoort waar nog een paardentram langskomt, maar waar het avontuur zich toespitst rond de voorzijde van een echte elektrische tram die zo juist van de Haarlemmerdijk is komen rijden.

Honderd jaar later zijn we verder zuidelijk in de stad bij het Olympisch stadion. Lijn 6 staat klaar voor vertrek naar het Javaplein. Bennie ergert zich aan het technische geklets over historische trams. Hij heeft haast en wil verder naar de finish in het zuiden van de stad.

Natuurlijk loopt het verhaal goed af. Bennie en Carol zullen vast en zeker met elkaar trouwen. Rond het nieuwe Arena stadion in Zuidoost wordt de ov-tocht beslecht. Hun gezamenlijke toekomst gloort nadrukkelijk als Carol haar visie op het komende Amsterdam ontvouwt: “Nieuwe gebouwen! Een nieuw stadion! Dit is de toekomst!” We zien een prachtig realistische vogelvlucht, waarin de metrolijn en de spoorlijn richting stedelijke horizon lopen.
Geheel in stijl van de klare lijn beeldt Eric Heuvel Amsterdam natuurgetrouw af. Toch vergeet hij niet de lijnen soms wat vrolijk te buigen, waardoor romantiek van de prenten spat. Waarbij het niet uitmaakt of de lijnen betrekking hebben op historische trams, moderne gebouwen of de gezichtsuitdrukkingen van onze helden en hun gevolg.

Bron:
Eric Heuvel & Rein Post, De NoordZuid. ComicHouse, 2000.

Type:
Realistische architectuur

Copyright:
Eric Heuvel / ComicHouse (2000)

Tekenaar Eric Heuvel heeft ons weliswaar toestemming gegeven voor het gebruik van zijn ‘De NoordZuid’, bij het grote publiek is hij vooral bekend geworden door zijn mooie strip ‘January Jones’. ‘De NoordZuid’ daarentegen was een gelegenheidsuitgave ter viering van de 100ste verjaardag van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. Het album was een initiatief van de toenmalige GVB directeur en stripliefhebber André Testa. Het scenario is vervaardigd door Rein Post. Dank aan ov-expert Marc Maartens die ons op het bestaan van dit album wees.