Amsterdam vervloekt en duister

Frank Van Coover is een CIA agent die verwikkeld is in speurwerk naar de Red Rat bende die gestolen goud in de Nederlandse hoofdstad probeert te verzilveren, vandaar de titel ‘Amsterdam Gouden Stad’. Maar het verhaal doet er niet zo toe. Belangrijker dan het verhaal van Van Coover is het decor van Amsterdam dat ietwat clichématig wordt gebruikt om achtervolgingen en gewelddadigheden te situeren. De strip gaat vooral over snelheid van auto’s, motoren en speedboten, en uiteraard over criminaliteit.

Van Coover krijgt nog veel te stellen met een zekere Ludmilla Trechikoff, een dame met een complex verleden en een ambivalente relatie met het criminele milieu. Uiteindelijk werken ze met elkaar samen. Ludmilla vervloekt Amsterdam, wanneer blijkt dat ze met de door haar gecharterde rode speedboot ondanks hoge snelheden de bendeleden uit het oog heeft verloren. Niet veel verder heeft ook Frank de achtervolging ingezet. Op een rode motor scheurt hij door de stad.

Voor het imago van Amsterdam als sexstad wordt door Van Coover ruim baan gemaakt. De strip speelt zich af in de jaren 80 toen het aanbod nog aanzienlijk groter was dan vandaag. VROOOAM. Met zijn rode motor jakkert Frank nog steeds langs de grachten en schiet ten slotte in een steegje naast de Madonna Club. Kennelijk is ergens achterin die steeg een Live Peep Show. Daar gaat het avontuur verder.

Het tekenwerk van Suzanne Rosenberg is hyperrealistisch. Haar techniek verraadt een grote aandacht voor details. De natuur- en bakstenen van de brug over de gracht zijn haarscherp in beeld gebracht. Zelfs aan die ene natuursteen met jaartal (1754) in het midden van de brug is gedacht. Ook de schepen, de menselijke figuren, de grachtenpanden en andere Amsterdamse bouwwerken zijn zeer nauwkeurig getekend. Toch behoort deze strip tot het type Duistere Steden. Realistische architectuur is weliswaar alom aanwezig, de duistere kant van Amsterdam zet de toon van het verhaal. Het clichématig karakter daarvan doet enigszins afbreuk aan de sterkte van deze strip, maar de vele snelle en fraaie tekeningen maken veel goed.

Bron:
Klossowski/Rosenberg, Amsterdam Golden City (Van Coover 3). Loempia, 1991.

Type:
Duistere steden

Copyright:
Loempia (1991)

De driedelige, oorspronkelijk Franstalige reeks ‘Van Coover’ van het duo Klossowski (scenario) & Rosenberg (tekeningen) is eind jaren 80 van de vorige eeuw door de Belgische uitgeverij Loempia verzorgd. De uitgever bestaat inmiddels niet meer en tot onze verbazing is er geen informatie te vinden over Suzanne Rosenberg. We kunnen haar zo niet bedanken voor de gebruikte beeldcitaten.