Tokyo lijkt niet ver weg



De ‘lopende man’ van de Japanse tekenaar Jiro Taniguchi (1947-2017) is een ‘salary man’ van middelbare leeftijd die in een buitenwijk (van Tokyo?) woont en er wandelend op uittrekt, ondertussen rustig en nauwkeurig zijn omgeving observerend. Zo loopt hij in de steeg en richt zijn blik naar rechts op de entree van een woning. Misschien valt daarna zijn blik op de gestalde fiets vlak voor hem.



De man van Taniguchi ligt op het gras onder een kersenboom. Hij houdt een rustig tempo aan. Soms loopt hij samen met zijn vrouw, een andere keer met zijn hond. Het maakt niet uit of het sneeuwt, of regent. Een keer klimt hij in een boom om van het uitzicht te genieten. Op een nacht gaat hij zwemmen, een andere nacht bewondert hij de sterrenhemel. In het hoofdstuk ‘de lange weg’ wordt verhaald van een lange wandeling door parken en straten maar ook langs het talud van een metrolijn. Er wordt nauwelijks gesproken in deze verhalen zonder plot. Dat gebeurt ook niet op een andere keer als de man naar de stad gaat en de stedelijkheid van Tokyo niet ver weg lijkt.



Daar loopt de man weer door een straatje in zijn buurt. Het zou zo maar de wijk Setagaya in Tokyo kunnen zijn, een wijk die zich afficheert als stad binnen de metropool, maar bekend staat om zijn lommerrijke buurten. Dit keer gaat de man hier vogels observeren. Altijd ziet de man scherp, behalve die keer dat zijn bril stuk gaat omdat er een bal van kwajongens tegenaan knalt. Dan neemt zijn wijk de vorm aan van een wazig landschap.

Bron:
Jiro Taniguchi, L’homme qui marche. Casterman, 1995.

Type:
Realistische architectuur.

Copyright:
Jiro Taniguchi (1992).

Achtergronden:

Jiro Taniguchi (1947) is 11 februari 2017 overleden. De beeldcitaten uit zijn prachtige boek over de lopende man markeren onze bewondering voor deze grootse tekenaar.

Taniguchi met zijn werk heeft ons ook geïnspireerd om het Tokyo 'Scape project van de grond te tillen. Vanaf 2005 wordt hieraan gewerkt. Locaties in Tokyo zijn en worden onderzocht en gevisualiseerd op Manga-achtige wijze.

Brochure...

Kijk hier verder: ‘Tokyo ‘Scape’ en de bijbehorende manga ‘Tokyo Dreams. The story of megalomaniac megastructures’. Inmiddels is het project vergevorderd, met onder meer tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam. Download de brochure (Tokyo ‘Scape 2020): https://rvdb.favas.net/tokyoscape/TokyoScapeBrochure.pdf

Website...

Zie ook de projectwebsite https://rvdb.favas.net/tokyoscape/