Tokyo is zijn tuin

De Fransman David en de Japanse Kimié hebben elkaar gevonden in Tokio. Gezamenlijk kijken ze naar het vuurwerk dat elk jaar in juli wordt afgestoken langs de Sumida-rivier. Ze kijken over de stad vanaf het hoger gelegen Ueno-park en zien twee kilometer verderop het fraaie vuurwerk in de lucht uiteenspatten. Tokio is een wereldstad, maar vormt voor David niettemin een vertrouwde omgeving; Tokio is zijn ‘tuin’. In het verhaal van Boilet en Peeters, ‘Tokio est mon Jardin’, wordt een persoonlijk landschap van Tokio geconstrueerd.

Als vertegenwoordiger van een Franse cognac moet David allerlei party’s en recepties aflopen. Zo raakt hij verzeild in het mondaine Prince Hotel, in Shinjuku: ‘the place to be’. Dagelijks drommen miljoenen mensen in de straten; het grote station van Shinjuku is permanent overbevolkt.
De party vindt plaats op het dakterras van een modernistisch gebouw. Het intieme feest wordt luister bijgezet door een ‘ performance’. Een topless danseres wringt zich in allerlei bochten, ondersteund door Engelstalige muziek: “All right with you. Be happy with me”. Op de achtergrond is de hoogbouw van West-Shinjuku zichtbaar.

Later op de avond komt David terecht op een tweede party, in een verre buitenwijk van Tokio. Na een lange metrorit komt hij aan in Tamagawa, een wijk op ruim vijftien kilometer afstand van de centrale stad.
Op de party die avond leert hij Kimié kennen. Die nacht leren ze elkaar nog beter kennen. Als ze de volgende dag hand in hand naar het station lopen, maken Boilet en Peeters definitief duidelijk waarom Tokio Davids tuin kan zijn. Het grootstedelijke en het kleindorpse vullen elkaar wonderlijk goed aan. Op een filmische manier wordt dit getekend, haast geschilderd.

Bron:
Frédéric Boilet & Benoît Peeters, Tokyo est mon jardin. Parijs/Brussel, Casterman, 1997

Type:
Persoonlijke landschappen

Copyright:
Boilet & Peeters / Casterman

Achtergronden:

Animations ...

Boilet & Peeters met hun werk hebben ons ook geïnspireerd om het Tokyo 'Scape project van de grond te tillen. Vanaf 2005 wordt hieraan gewerkt. Locaties in Tokyo zijn en worden onderzocht en gevisualiseerd op Manga-achtige wijze. Kijk hier verder: rajvdb.home.xs4all.nl/tokyoscapes/